Terve sisäilma terveessä talossa

puhdas sisäilma ja leikkivät lapset

Panostamalla puhtaaseen ja raikkaaseen sisäilmaan, parannat kotisi viihtyisyyttä ja edistät terveellistä elämää.

Vietämme sisätiloissa lähes 90 prosenttia ajastamme ja hengitämme noin 15 000 litraa ilmaa vuorokaudessa. Huono sisäilma vähentää viihtyisyyttä ja alentaa työtehoa, mutta se voi myös aiheuttaa terveyshaittoja, jopa sairastuttaa vakavasti. Siksi ei ole samantekevää, minkälaista ilmaa rakennuksissamme on.

Terveellisen sisäilman turvaamiseen tarvitaan ilmanvaihtokone, joka pystyy vaikuttamaan sisäilman 1) puhtauteen, 2) suhteelliseen kosteuteen sekä 3) lämpötilaan.

Haaste 1: Ilman epäpuhtaudet

Monet arjen kotiaskareet lisäävät sisäilman epäpuhtauksia, esimerkiksi siivous, ruoanlaitto sekä pyykinpesu. Myös elektroniset laitteet, kuten televisio ja tietokone, vaikuttavat sisäilman laatuun heikentävästi. Etenkin uudet huonekalut ja matot sekä seinien maalaus tuovat ilmaan epäpuhtauksia.

Nilan-ilmanvaihto auttaa pitämään sisäilmaa puhtaana poistamalla likaista ilmaa ja korvaamalla sitä puhtaalla ja tehokkaasti suodatetulla ilmalla.

Korvausilma tulee ulkoa, joten se sisältää kaiken mitä ulkoilmakin, jollei ilmaa suodateta. Ulkoa kantautuvat pölyt ja epäpuhtaudet kuten katupöly, siitepöly, pakokaasut, noki. Siksi on tärkeää, että ilmanvaihtokoneen suodatus on kunnossa ja suodattimet aina puhtaina.

Nilan muistuttaa kun on aika vaihtaa suodattimet

Suodattimet onkin syytä vaihtaa tarpeeksi usein, vähintään kerran vuodessa.

Nilan-laitteissa on kätevä muistutustoiminto suodattimien vaihtoa varten, ja itse vaihto on tehty mahdollisimman helpoksi – siihen ei tarvita työkaluja sen tekee muutamassa minuutissa.

Haaste 2: Sisäilman suhteellinen kosteus

Epäpuhtauksia suurempi vaara kodillesi ja sen asukkaille on kosteus. Esimerkiksi kahden aikuisen ja kahden lapsen perhe tuottaa päivässä noin kymmenen litraa kosteutta päivässä. Koska nykyaikaiset talot ovat hyvin tiiviitä ja eristettyjä, ne sitovat kosteutta tehokkaasti.

Liian alhainen suhteellinen kosteus taas aiheuttaa limakalvojen ja ihon kuivumista, piilolinssien käyttäjille silmien epämukavuutta sekä sisätilojen puurakenteiden halkeilua.

Lämmmityskaudella suositeltava suhteellinen kosteus on noin 30 – 40 prosenttia. Missään tilanteessa lämmityskaudella suhteellinen kosteus ei saisi ylittää 45 %. Jos tämä prosenttiluku ylittyy, talon ulkovaipan kylmiin rakenteisiin voi alkaa tiivistyä vettä.

Alhaisemman kosteuden sisältävää taloa on edullisempi lämmittää kuin suuremman kosteuden omaavaa.

Nilanin älykäs kosteudenhallinta

Integroidulla kosteusanturilla varustetut Nilanin ilmanvaihtokoneet sekä CTS-ohjausjärjestelmän älykäs kosteudenhallinta pitävät ilmankosteuden aina optimaalisella tasolla.

Kosteudenhallinta ei perustu ennalta-asetettuihin teoreettisiin lukemiin, vaan oikeaan elämään. Se mittaa jatkuvasti kotisi sisäilman suhteellista kosteutta ja osaa mukautua muutoksiin automaattisesti.

Haaste 3: Miellyttävä ja tasainen lämpötila

Sisäilman laatu on hyvä 21 asteen lämpötilassa, minimilämpötilaksi suositellaan 18 astetta.

Lämmöntalteenotolla varustetut Nilanit auttavat talon päälämmitysjärjestelmää hyödyntämällä poistoilmasta saatavaa lämpöenergiaa tuloilman lämmityksessä. Samalla saat säästöjä myös asunnon lämmityskustannuksiin. Mutta miellyttävän lämpötilan ylläpitämiseen tarvitaan kesäisin myös viilennystä.

Lämpöpumpulla varustettu Nilanin IV-kone osaa myös viilentää

Lämpöpumpun avulla Nilan voi viilentää sisään puhallettavaa ilmaa voidaan noin 10–12 °C verrattuna ulkoilman lämpötilaan. Pääpaino viilennyksessä on kuitenkin kosteuden vähentämisellä, kosteuden poistuessa ilma tuntuu viileämmältä ja raikkaammalta.


Kirjoittaja

Tero Suutari