Lämmöntalteenotto (LTO) – tekniikka tutuksi

Lämmöntalteenotto hyödyntää asunnosta poistettavan ilman lämpöenergiaa ja tuottaa säästöjä lämmityskustannuksiin. Talteen otettavaa lämpöenergiaa voidaan hyödyntää laitteesta riippuen niin tuloilman kuin käyttöveden lämmityksessä.

Pyydä tarjous

Nilan Comfort -sarjan laitteita

Erilaiset lämmöntalteenottoratkaisut

LTO-laitteita on kolmenlaisia: lämpöpumpulla varustettuja sekä passiivikennolaitteita ja lisäksi niitä, joissa on molemmat ominaisuudet. Lämpöpumpulla varustetut versiot pystyvät viilentämään jokaista huonetta. 

Jo 20 vuotta vanha LTO-laite hukkaa energiaa 200-500 euron edestä vuositasolla verrattuna uuteen Nilan Comfort-laitteeseen. Jos haluat laitteen, jossa on myös viilennys, sinun tulee valita joko lämpöpumppu tai hybridiversio.

LTO-laitteet

LTO-laitteiksi kutsutaan lämmöntalteenotolla varustettuja ilmanvaihtokoneita. Laitteissa käytettäviä lämmönsiirtimiä on markkinoilla erilaisia, joista yleisimmät ovat ristivirtalevylämmönsiirtimet, vastavirtalevylämmönsiirtimet, lämpöpumpulla varustetut sekä pyörivät lämmöntalteenottolaitteet.

Lämpöpumpulla varustetut ilmanvaihtokoneet voivat lämmittää käyttövettä ja viilentää tuloilmaa kesällä. LTO-laitteen yleinen tekninen käyttöikä on noin 20 vuotta. Parhaimmissa uusimmissa laitteissa lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde on yleisesti yli 90 % ja koneen puhaltimien sähkönkulutus voi olla puolet verrattuna 20 vuotta vanhaan laitteeseen.

Yli 20 vuotta vanhaan laitteeseen ei kannata uusia puhaltimia, vaan kannattaa vaihtaa koko laite uuteen. Näin saat hiljaisemman ja energiatehokkaamman kokonaisuuden. Uudet laitteet nostavat automaattisesti ilmanvaihdon tehokkuutta esimerkiksi suihkussa käynnin jälkeen.

Pyydä tarjous

Lämpötilahyötysuhde

Lämmönsiirtimien tehokkuutta mitataan lämpötilahyötysuhteella, joka esitetään prosenttilukuna. Se kertoo monta prosenttia ulko- ja sisäilman lämpötilaerosta saadaan siirrettyä tuloilmaan.

» Lue lisää koneellisesta ilmanvaihdosta 

Nilan VPL 15 TC ilmanvaihtokone

Poistoilmalämpöpumput

Poistoilmalämpöpumpuilla lämmöntalteenotto tapahtuu lämpöpumpputeknologiaa hyödyntäen.

Poistoilmalämpöpumppu on tehokkaampi lämmöntalteenottaja ja sen avulla voidaan myös lämmittää käyttövettä.

Poistoilmalämpöpumppua voidaan hyödyntää myös asunnoissa, joissa ei ole tuloilmakanavaa.

Poistoilmalämpöpumpulla on myös mahdollista viilentää tuloilmaa.

COP – hyötysuhde lyhyesti

Lämpöpumppujen hyötysuhdetta esitetaan COP-lukuna (Coefficient of Performance), joka kertoo kuinka tehokkaasti kulutettu sähköenergia saadaan muutettua lämpöenergiaksi.

Esimerkiksi merkintä COP 4 tarkoittaa, että yhdellä kilowatilla saadaan tuotettua neljä kilowattia lämpöenergiaa.

» Lue lisää poistoilmalämpöpumpuista

Nilan Compact -laitteita
Viileä vuoristomaisema

Viilennys ilmanvaihtokoneella

Nilanin ilmanvaihdolla varustetut poistoilmalämpöpumput pystyvät tuottamaan myös viileää ilmaa asuntoon. Lämpöpumppu viilentää kesällä tuloilmaa ja siirtää lämmön käyttöveteen, ja kun käyttövesi on tarpeeksi lämmin, loppulämpö puhalletaan ulos. Viilennysteho on noin 10 astetta alempi kuin ulkolämpötila.

» Viilentävä ilmanvaihto

Kaksinkertainen lämmöntalteenotto

Nilanin lippulaivamalleissa on vakiona kaksinkertainen lämmöntalteenotto. Näistä malleista löytyvät molemmat lämmöntalteenottoteknologiat.

Näin poistoilmasta saadaan hyödynnettyä kaikki sen sisältämä lämpöenergia, ja lämmöntalteenoton energiatehokkuus kasvaa huomattavasi.

» Lue lisää Nilanin kaksinkertaisesta lämmöntalteenotosta

Löysitkö itseäsi kiinnostavan ratkaisun?

Siirry tarjouspyyntösivulle oheisesta painikkeesta. Pyrimme lähettämään sinulle tarjouksen haluamastasi laitteesta mahdollisimman pian.

Pyydä tarjous