Nilan on kolminkertainen voittaja kansainvälisessä Solar Decathlon -kilpailussa, jossa kilpaillaan upeimman ja energiatehokkaimman, kestävään energiaan perustuvan talon suunnittelusta ja rakentamisesta. Nilan on ollut mukana voittajajoukkueessa vuosina 2007, 2008 ja 2012. Kilpailua on järjestetty vuodesta 2002 lähtien.

Solar Decathlon 2012 – voittajaprojekti Canopea

Voittajaprojekti Canopea (iso kuva) koostuu neljästä nk. nanotornista, joissa kussakin on enintään kymmenen asuntoa. Projekti on vastaus tiiviiden kaupunkiympäristöjen rakentamisen vaatimuksiin ja haasteisiin ja tarjoaa asumismuodon ihmisille, jotka haluavat asua pientaloissa kerrostalojen sijaan.Torneilla on omavarainen energiajärjestelmä, ja jokaisessa asunnossa on Nilanin Compact PC -poistoilmalämpöpumppu. Tornien huipulla on mm. yhteinen puutarha ja pihakeittiö.

– Compact P -ratkaisu on kuin rakennuksen sydän ja keuhkot, kertoo Nilanin Teemu Kalela. – Ratkaisumme ansiosta Canopean lämpötilan sekä kosteus- ja hiilidioksidipitoisuuksien ohjaus oli kilpailun paras ja rakennus sai huippuarvosanat parhaasta sisäilmasta ja pienimmästä energiankulutuksesta.

Kilpailun kotisivu: www.sdeurope.org


Kirjoittaja

Tero Suutari