Huoneilman merkitys unenlaatuun

Uni on meille jokapäiväinen tarpeemme ja mikään ei voita kunnon yöunia. Nukkumiseen käytetään useita tunteja vuorokaudesta ja yksi turhauttavimmista asioista on huonot yöunet. Uni on aikaa jolloin aivot ja keho saa palautua päivästä sekä aivot prosessoivat uuden saadun informaation ja unen aikana aivot tallentavat sen.  Unentarpeen määrä on jokaisella yksilöllinen, mutta voimme varmasti kaikki olla samaa mieltä, että haluamme sen olevan laadukasta

Koska vietämme makuuhuoneessa suuren osan päivästä, sillä on merkitystä minkälaisissa olosuhteissa sen ajan vietämme.

Unenlaatuun voidaan vaikuttaa monella tavalla ja yksi niistä on huoneilma

Jokainen meistä voi varmasti samaistua siihen, kuinka kuumana kesäyönä on vaikea saada unen päästä kiinni ja nukkua. Aika ja energia menevät sängyssä mylläämiseen ja tyynyjen kylmän puolen vaihtamiseen, itse nukkumisen jäädessä vähemmälle.

Vaikka mieltymyksiä on monenlaisia, ohjearvo sopivaksi huonelämpötilaksi nukkumiseen on määritetty Suomessa. Sosiaali- ja terveysministeriön Asumisterveysohjeen mukaan sopiva lämpötila on 21 astetta, sillä astemäärä on energiataloudellinen ja terveellinen. Useiden tutkimusten mukaan kuitenkin vieläkin viileämpi lämpötila on parempi nukkumiseen.

Nukahdettuamme kehomme lämpötila laskee ja huoneen matalampi lämpötila ja näin ollen viileä huoneilma, auttavat kehoamme paremmin viilentymään ja täten myös nukahtamaan nopeammin. Tutkimustietoa löytyy unettomuuden ja viileän huonelämpötilan yhteydestä, jossa matalamman lämpötilan on huomattu vähentävän unettomuutta.

Ilmankosteudella on merkitystä

Pelkästään oikea lämpötila ei ole ainut asia, johon voimme vaikuttaa. Kuiva huoneilma kuivattaa limakalvoja ja ihoa ja erityisesti talvella kosteudesta ei ole tietoakaan. Liiallinen kosteus aiheuttaa puolestaan hikisiä ja turhastuttavia öitä ja mahdollisesti altistaa homeen kasvulle. Vaikka talvella tarvitaankin usein kosteutta, kannattaa varmistaa, että ilman suhteellinen kosteusprosentti ei nouse yli 40:n.

Hyvä ilmanvaihto voi vaikuttaa suorituskykyyn

Kunnollinen ilmanvaihto pitää makuuhuoneen raikkaana ja hengitysilmasta syntyvät hiilidioksidimäärät kohtuullisina. Vuonna 2015 Tanskassa tehty tutkimus osoittaa pienien hiilidioksidimäärien olevan suoraan korrelaatiossa raikkaaseen huoneilmaan ja unenlaatuun sekä seuraavan päivän hyvään suorituskykyyn niin arkisissa asioissa kuin loogisen päättelyn testissäkin.

Tämä tutkimus jaettiin kahteen osaan, jossa testattiin kuudentoista opiskelija-asuntolahuoneen (yksin asuva) hiilidioksidi- ja kosteusmääriä, jossa testaajat saivat unesta eniten irti. Lämpötilan saivat testaajat vapaasti valita mukavuustasonsa mukaisesti. Tutkimuksessa naiset halusivat korkeamman lämpötilan. Tutkimuksen ensimmäisessä osassa testaajat nukkuivat ikkuna auki ja toisessa osassa ilman imujärjestelmä suljettiin, kun hiilidioksidimäärä ylitti tietyn rajan. Unta mitattiin datalla, jota saatiin unta ja unen aikana liikkumista testaavan aktiivisuusrannekkeen tyyppisellä mittarilla ja seuraavan päivän suorituskykyä verkossa tapahtuvilla kyselyillä. Lopputuloksena huomattiin, että pienempi hiilidioksidimäärä auttaa parantamaan unenlaatua sekä seuraavan päivän suorituskykyä.

Mikäli univaikeudet ovat teillä tuttuja, huolehdithan nämä asiat kuntoon matkalla parempaan nukkumiseen.  


Kirjoittaja

Tero Suutari