Lopeta turha sähkön tuhlaus käyttöveden lämmittämisessä

pisaroita blogikuva

Vesi maksaa, mutta lämmin vesi se vasta maksaakin! Asumisen energiankulutuksesta lämpimän veden osuus on merkittävä, jopa puolet vuotuisesta lämmitysenergian kulutuksesta.

Kaksi asiaa ratkaisee vesikustannusten muodostumisen:

  1. Käytetyn lämpimän veden määrä
  2. Veden lämmitystapa

Suomalaiset kuluttavat keskimäärin vettä henkeä kohden noin 155 litraa vuorokaudessa, jotkut jopa 260 litraa. Puolet vedestä käytetään peseytymistiloissa, joten suurimmat säästöt saadaan myös täältä. Säästöä saa vaihtamalla vesikalusteet vähän vettä kuluttaviin ja tarkistamalla omia vedenkäyttötapojaan.

Puolet suomalaisista käy suihkussa vähintään kerran päivässä ja nopeimmat suihkuttelevat viidessä minuutissa. Kaikki suihkuvuoroaan odottavat kuitenkin tietävät, että nuorilla peseytyminen kestää pidempään, jopa 20-30 minuuttia! 20 minuutin suihku päivittäin maksaa noin 600 euroa vuodessa, kun 5 minuutin suihkuvisiitin hinta jää 150 euroon. Perheen pelkkä suihkussakäynti voi aiheuttaa tuhansien eurojen laskun vuodessa.

Realistinen tavoite on laskea henkilökohtainen vedenkulutus reiluun sataan litraan vuorokaudessa. Veden säästämisen ei silti tarvitse merkitä tinkimistä henkilökohtaisesta hygieniasta, sillä nykytekniikka auttaa kulutuksen asettumisessa järkeviin mittoihin.

Lämminvesivaraaja vaihtoon:
Saavuta jopa 70 % säästö käyttöveden lämmityskuluissa.

Asumisen energiankulutuksen kannalta lämpimän veden käyttötottumukset ovat merkittävässä roolissa. Lämmin vesi syö sähköä myös siitä syystä, että perinteinen suoralla sähköllä toimiva lämminvesivaraaja on sähkösyöppö. 20 minuutin suihkussa käynnin aikana kulutetusta vedestä lähes 60 % on lämmintä vettä, jonka lämmittämiseen käytetyllä energiamäärällä pystyisi käyttämään jää-pakastinkaappia 4-14 vuorokautta!

Lämmityskuluissa voi säästää vaihtamalla Nilanin ratkaisuun, joka lämmittää käyttöveden energiatehokkaasti ja selkeästi edullisemmin. Tässä vaihtoehtoja:

  • Lämminvesivaraajan sekä huippuimurin tilalle Nilan VGU 250 SOL, joka lämmittää käyttövettä poistoilmasta talteenotetulla lämmöllä. Huippuimuri jätetään liesituulettimen käyttöön. Vaihtotyöhön menee noin 16-24 tuntia.
  • Lämminvesivaraajan ja IV- tai LTO-koneen tilalle Nilan E tai EC,  joka asentuu erinomaisesti myös vanhan vedenlämmittimen tilalle. Lisäksi laite viilentää huoneilman kesähelteillä. Vaihtotyöhön menee noin 20-30 tuntia.
  • Pattereiden vesivaraajan tai öljylämmityksen sekä huippupoistoimurin tilalle aktiivisella lämpöpumpulla varustettu VGU EK9, joka lämmittää energiatehokkaasti käyttöveden lisäksi myös asunnon.

Suomessa on totuttu siihen, että vettä riittää, eikä sitä tarvitse säästellä. Koska vedelläkin on hintansa ja lämpimällä vedellä vielä korkeampi, vettä kannattaa säästää! Onhan se pitkällä juoksulla myös ekologinen kysymys.

Laita veden lämmityskulut kuriin ja nauti muistakin modernien laitteiden tuomista eduista ja mukavuuksista. Pyydä tarjous meiltä!


Kirjoittaja

Tero Suutari