Nilanin maalämpöpumpulla varustettu Compact lämmittää Kataisten kotia

NILANIN MAALÄMPÖPUMPULLA VARUSTETTU COMPACT LÄMMITTÄÄ KATAISTEN KOTIA

Matias Katainen sekä hänen vaimonsa ja neljä lastaan muuttivat vuonna 2012 valmistuneeseen 181 neliömetrin omakotitaloon. Perheen lämmitys-, vesi- ja ilmanvaihtotarpeista huolehtimaan valittiin energiatehokas Nilanin Compact Geo C -järjestelmä*, joka pitää sisällään sekä poistoilma- että maalämpöpumpun.

*Compact Geo C -mallin nykyinen mallinimike on Compact PC MLP.

Kompakti paketti

Kataisilla laite on sijoitettu apukeittiöön, veto-ovilla eristettyyn tekniseen tilaan. Vieraillekin laitetta on jo esitelty.

”Ovat kummastelleet, kuinka pieneen tilaan laite menee”, Katainen hymyilee.

Laite viekin yllättävän vähän tilaa, kun ottaa huomioon, että se hoitaa talon ilmanvaihdon, käyttöveden tuoton että asunnon lämmityksen – kaiken samassa paketissa.

Maalämpö lämmittää asunnon

Compactin sisäänrakennettu 6,5 kilowatin maalämpöpumppu hoitaa pääasiassa talon lämmityksen. Pumppu kerää maalämpöä Kataisten tontille levitetystä 400 metrin keruuputkiskosta ja jakaa sen vesikiertoisen lämmönjaon kautta asuntoon.

Maalämpöpumppu pitää talon huonelämpötilan noin 20–21 asteessa ja kun tarvitaan lisälämpöä, isäntä virittää tulen asunnon varaavaan takkaan.

Poistoilmasta lämpöä käyttöveteen

Poistoilmalämpöpumppu lämmittää poistoilmasta saatavalla lämpöenergialla kaksi kertaa viikossa saunovan perheen käyttöveden. Lämmintä vettä riittää normaalikäyttöön, mutta keinot löytyvät, mikäli kylään tulee saunavieraitakin.

”Kahden perheen saunailtaan pitää muistaa laittaa lisälämmitys varaajaan”, Katainen toteaa ja jatkaa: ”tarvitsee vain ennakoida tuleva vedentarve, niin pärjää.”

Kesällä poistoilmalämpöpumpun viilentävä toiminto pitää sisätilan lämmöt kurissa. ”Vaikka näin ailahtelevana alkukesänä sitä ei ole päässyt oikein testaamaan”, Katainen hymyilee.

Eikä Kataiselle varmasti ole haitaksi sekään, että Compact käyttää viilennyksestä saatavaa energiaa käyttöveden lämmitykseen.

Asennus hoitui käden käänteessä

Asennus hoidettiin alihankkijoiden avulla, eikä se tuottanut isompia haasteita. Laite asennettiin taloon jo viime joulukuussa. Sähkömies liitti sähköt ja putkimies vedet. Pumput käynnistettiin maaliskuussa ja siitä lähtien laite on toiminut vakuuttavalla varmuudella, kuten Katainen itsekin sanoo:

”Käytännössä vain töpseli seinään ja laite oli käyttövalmis. Sen jälkeen on toiminut ongelmitta.”

Kokemus opettaa

Laitteen käyttö on Kataisen mielestä selkeää, ja valikot ovat loogiset. Ainoa haaste on oikeiden asetusten löytäminen. Asetuksiin kun vaikuttaa olennaisesti itse rakennus sekä paikalliset olosuhteet.

”Oikeita ja valmiita asetuksia ei kukaan voikaan tarjota. Kyllä ne oikeat asetukset löytyvät, kun kokemusta karttuu.

Laite ei pidä myöskään kovaa ääntä. ”Ääni on kunnolla käydessä sellaista kaappipakastimen luokkaa, mutta normaalikäytössä äänet ovat sellaista tasaista surinaa, johon tottui huomaamatta”, Katainen toteaa.

Kulutustietoja ei ole vielä ehtinyt kertymään, mutta alku on lähtenyt liikkeelle lupaavasti:

”Meidän kohdallamme toimii – pelaa kuin junan vessa.”


Kirjoittaja

Tero Suutari