Uudisrakentajan energiapihit lämminvesiratkaisut poistoilmalämpöpumpulla

blogikuva aurinkoikkuna

Uudisrakennusta suunniteltaessa voi tehdä järkiratkaisuja, joiden avulla lämpimän käyttöveden energiankulutuksen voi minimoida ennalta – tuloksena pieni sähkölasku ja runsaasti lämmintä käyttövettä.

Saat merkittäviä säästöjä käyttöveden lämmityksessä, kun otat uudisrakennuksen toteutuksessa huomioon helposti hyödynnettävät lämmönlähteet, kuten poistoilman LTO:n, aurinkolämpökeräimet, kiertovesitakan, lämmöntalteenottopiipun ja vaikka kiertovesikiukaankin!

Compact PC EK9 -poistoilmalämpöpumpun sekä SV 300 Combi -lisävaraajan avulla saat valjastettua näiden lisälämmönlähteiden tuottaman “ilmaisen” lämpöenergian – eikä lämmin käyttövesi pääse koskaan loppumaan.

Compact PC EK9 hoitaa lisäksi asunnon ilmanvaihdon, viilennyksen sekä lämmityksen.

Kaksinkertainen poistoilman lämmöntalteenotto

Compact PC EK9 -poistoilmalämpöpumpussa on kaksinkertainen lämmöntalteenotto – lämpöpumppu sekä suuri vastavirtalämmönvaihdin. Ainutlaatuisen ratkaisun avulla Compactin hyötysuhde (COP 7,1) on markkinoiden ylivoimaisesti parhain.

Tämän lisäksi voit valjastaa lisälämmönlähteet käyttöveden lämmitykseen liittämällä ne Nilanin energiatehokkaaseen SV 300 Combi -lisävaraajaan, joka yhteistyössä Compact PC EK9 -poistoilmalämpöpumpun avulla pitää huolen halvasta ja runsaasta lämpimästä käyttövedestä.

Aurinkokeräimet

Etenkin kesällä erilliset aurinkokeräimet mahdollistavat käyttöveden lämmityksen lähes yksinomaan ilmaisella aurinkoenergialla. Keräimet tuottavat lämpöä kuitenkin aina kun aurinko paistaa niihin.

Aurinkokeräimillä saadaan veteen lämmitystehoa ratkaisuista riippuen noin 500 W – 5 kW. Nilan-ratkaisut ovat yhteensopivia lähes kaikkien markkinoilla olevien aurinkolämpökeräimien kanssa.

Aurinkolämpökeräimet ovat vain yksi vaihtoehto lisäkäyttöveden lämmitykseen. Etenkin talvella kannattaa hyödyntää myös takan tuottamaa lämpöä.

Kiertovesitakka

Kiertovesitakka on varustettu lämmönsiirtimillä, jotka liitetään SHW-lisävaraajaan. Takan säännöllinen käyttö etenkin talvikaudella tuottaa selkeitä säästöjä.

Vesikiertoinen takka tuottaa lämpöä veteen noin 6 kW ja sen hyötysuhde on noin 80 %. Lämmönsiirtimillä varustettu varaava takka tuo veteen lämmitystehoa noin 3 kW.

Kiertovesikiuas

Vesikiertokiuas on suhteellisen uusi keksintö. Puulämmitteisessä vesikiertokiukaassa on tulipesän sisällä lämmönvaihdinyksikkö, joka yhdistetään SHW-energiavaraajaan. Lämmön kerääminen kiukaasta ei vaikuta kiukaan lämpiämiseen.

Vesikiertokiukaasta saadaan veteen lämmitystehoa noin 5 – 8 kW ja sen hyötysuhde on noin 60 prosenttia.

Lämmöntalteenottopiippu

Talteenottopiipulla saadaan tehokkaasti loputkin kiukaan tai takan lämmöt talteen. Yhdistettynä edellisiin lämmönlähteisin, sillä voidaan tehostaa käyttöveden lämmitystä huomattavasti.

Talteenottopiipulla saadaan veteen lämmitystehoa noin 5 – 6 kW ja sen hyötysuhde on noin 40 prosenttia. Talteenottopiippu toimii parhaiten yhdistettynä vesikiertotakkaan tai -kiukaaseen.

Lisätietoa:

  • Nilan ei tarjoa Compact PC EK9 + SHW-lisävarajaan yhdistettäviä aurinkokeräin-, kiertovesitakka-, vesikiertokiuas- tai LTO-piippuratkaisuja, eikä Nilan vastaa kolmansien osapuolien tarjoamista tiedoista ja vaihtoehdoista.
  • Nilan-ratkaisut ovat yhteensopivia lähes kaikkien markkinoilla olevien aurinkolämpökeräimien kanssa. Voit kysyä neuvoa aurinkolämpökeräimiin liittyen myös suoraan Nilanilta.
  • Muista ratkaisuista saat lisätietoa niiden toimittajilta.
  • Rakennusteknisisistä seikoista riippuen, artikkelissa mainituiden ratkaisujen hyödyntäminen voi olla mahdollista myös saneerauskohteissa. Konsultoi aiheesta LVI-asiantuntijaa.

SV 300 Combi -lisävaraaja

lisävaraaja sv300 combiAurinkokierukalla varustettuun SHW-lisävarajaan voi liittää esimerkiksi aurinkokeräimet tehostamaan lämpimän käyttöveden tuottoa.

Tuplaemaloinnin sekä suoja-anodin ansiosta tankin korroosiosuojaus on huippuluokkaa, mikä pidentää sen käyttöikää huomattavasti.

Aurinkokierukan lisäksi tankissa on sähkövastus tehostamaan lämmitystä tarvittaessa.