Säästöjä sähkölämmitteiseen kotiin

Katso Teron vinkit ja perustelut siitä miten voit alentaa sähkölämmitteisen talon energiankulutusta ja sähkölaskua oikeilla laitevalinnoilla.

Miten säästää sähkölämmitystalossa?

Sähkölämmitys on hyvä lämmitysmuoto. Se on yksinkertainen ja helppohoitoinen.

Olet hankkinut sähkölämmityksen kaveriksi ilmalämpöpumpun ja mietit, että miten vielä voit laskea sähkölaskua.

Tässä on kaksi vaihtoehtoa: Nilan E-sarja ja Nilan VGU 250.

Nilan VGU 250 käy taloon, jossa on huippuimuri hoitamassa ilmanvaihtoa ja 300 litran käyttövesivaraaja suoralla sähköllä.

Sähkövaraaja poistetaan ja huippuimuriin menevät poistoilmakanavat käännetään Nilan VGU:un, joka tekee lämpöpumpulla käyttövettä.

Tällä säästät noin 3000-4500 kWh vuodessa.

Toinen ratkaisu on Nilan E, joka käy taloon, jossa on lämmöntalteenottolaite ja käyttövesivaraaja suoralla sähköllä.

Molemmat poistetaan ja Nilan E laitetaan tilalle.

Tämä Nilan E toimii niin, että talosta poistettavasta lämpimästä ilmasta otetaan lämpöpumpulla lämpö talteen. Lämpöpumppu lämmittää ensin käyttövettä ja loppulämpö lämmittää tuloilmaa.

Tällä säästät noin 4000-5000 kWh vuodessa, riippuen vanhasta lämmöntalteenottokoneen hyötysuhteesta ja käyttöveden menekistä.

Nilan E-sarjasta löytyy myöskin viilentävä versio, Nilan EC.

Laite (EC) toimii sillä lailla, että kun ulkona on 30 astetta lämmintä ja kosteusprosentti 80, laite puhaltaa tuloilmakanavien kautta jokaiseen huoneeseen noin 20-asteista ilmaa, jonka kosteusprosentti on tippunut 40:een. Näin ilma on todella raikasta.

Molemmat laitteet toimivat hyvin takan ja ilmalämpöpumpun kanssa. Kun takka ja ilmalämpöpumppu tuottavat lämpöä huoneistoon, nämä laitteet (E tai EC) tekevät lämmöstä käyttövettä, ja näin ilma pysyy raikkaana ja terveellisenä.

Tervetuloa Nilanin käyttäjäksi.


Kirjoittaja

Tero Suutari