Säästä ilmavesilämpöpumpulla tai LTO-laitteella energiakustannuksissa

Perhe ruokailemassa uudessa talossa

Suurin osa kodin energiankulutuksesta uudessa talossa pohjautuu ulkoa tulevan korvausilman lämmittämiseen. Oli lämmitysjärjestelmä mikä tahansa, osa tästä lämmitysenergiasta valuu ilmanvaihtokanavien, seinien ja ikkunoiden kautta ulos. Jos tämä poistettavan ilman energia otetaan talteen tehokkaasti ja hyödynnetään huoneiden ja käyttöveden lämmittämisessä, säästöt ovat merkittäviä.

Kuinka paljon säästät rahaa toimivalla lämmöntalteenotolla vuodessa?

Lämmöntalteenotto eli LTO säästää uudisrakennuksen lämmityskustannuksissa, sillä se hyödyntää poistoilman lämpöenergiaa. Talteen otetulla lämpöenergialla voidaan lämmittää rakennuksen tuloilmaa ja käyttövettä. Toimivalla lämmöntalteenotolla voidaan lämmityskustannuksissa säästää arviolta 200-500 euroa vuodessa.

Kuinka paljon voit säästää ilmavesilämpöpumpulla?

Ilmavesilämpöpumppu tuo myös mukanaan säästöjä. Nilanin Compact-mallin ilmavesilämpöpumpulla vuosittainen säästö lämmityskustannuksissa on peräti 1000-2000 euroa. Säästö perustuu laitteen kaksinkertaiseen lämmöntalteenottoon, joka lämmittää käyttöveden ja ilmavesilämpöpumppu hoitaa lattialämmityksen. Näin hyötysuhde saadaan maksimoitua.

Säästö on paras uudiskohteissa, yleensä alle 200 neliön rakennuksissa, jotka ovat passiivitaloja tai lähellä sitä.

Tutkimukset vahvistavat ilmavesilämpöpumpun säästöt

160-neliöisen kodin kokonaisenergiankulutus, joka sisältää taloussähkön, käyttöveden ja tilojen lämmityksen, on keskimäärin 26 000 kWh (tutkimus: sähkölämmityksen tehostamishanke Elvari). Tutkimuksen mukaan ilmavesilämpöpumpun asentamisen jälkeen keskimääräinen energiansäästö on 9 200 kWh, mikä vastaa noin 37 prosentin vähennystä
kokonaisenergiankulutuksessa.

Kuinka paljon säästät maalämpöpumpulla?

Omakotitalon lämmittäminen maalämpöpumpulla tuo säästöjä, sillä se vie vain kolmanneksen rahaa sähköön tai öljyyn verrattuna. Etenkin talviaikoina säästö voi olla jopa 10 euroa vuorokaudessa. Tällä hetkellä maalämpöpumppuun päätyy tutkimusten mukaan jo joka toinen talonrakentaja.

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa lisää säästöistä? Jätä Nilanin ammattilaisille yhteydenottopyyntö.