Nilan-lämpöpumput voittoon energiakymmenottelussa

Tanskalainen Nilan A/S oli kolmatta kertaa arvostetun energiatehokkaan rakentamisen Solar Decathlon -kilpailun voittajajoukkueessa.

Nilan A/S:n erikoisalaa ovat ilmanvaihto- ja lämpöpumpputekniikka. Yritys kuului äskettäin Madridissa järjestetyn kansainvälisen energiatehokkaan rakentamisen Solar Decathlon 2012 -kilpailun ranskalaiseen Team Rhône Alpes -voittajajoukkueeseen. Voitto oli Nilanin kolmas, sillä yritys oli kilpailun voittajajoukkueessa myös vuosina 2007 ja 2009.

Kilpailumenestys on konkreettinen osoitus siitä, että Nilanin 38 vuotta innovatiivista tuotekehitystä on luonut Tanskan energiatekniikalle merkittävän aseman maailmanmarkkinoilla. Nilan tunnetaan kompakteista ilmanvaihto- ja lämpöpumppuratkaisuistaan, jotka takaavat pienen energiankulutuksen ja laadukkaan sisäilman.

Tornien sydän ja keuhkot

Voittajaprojekti Canopea koostuu neljästä nk. nanotornista, joissa kussakin on enintään kymmenen asuntoa. Projekti on vastaus tiiviiden kaupunkiympäristöjen rakentamisen vaatimuksiin ja haasteisiin ja tarjoaa asumismuodon ihmisille, jotka haluavat asua pientaloissa kerrostalojen sijaan.

Torneilla on omavarainen energiajärjestelmä, ja jokaisessa asunnossa on Nilanin Compact P -poistoilmalämpöpumppu. Tornien huipulla on mm. yhteinen puutarha ja pihakeittiö.

– Compact P -ratkaisu on kuin rakennuksen sydän ja keuhkot, kertoo Nilanin Teemu Kalela. – Ratkaisumme ansiosta Canopean lämpötilan sekä kosteus- ja hiilidioksidipitoisuuksien ohjaus oli kilpailun paras ja rakennus sai huippuarvosanat parhaasta sisäilmasta ja pienimmästä energiankulutuksesta.

Innovatiivinen konsepti

Nilanin kehittämä konsepti on innovatiivinen, sillä ilmanvaihto, lämmön talteenotto, lämmin käyttövesi, lämmitys ja viilennys sisältyvät kaikki samaan järjestelmään. Näin saavutetaan ylivoimainen energiatehokkuus lämmitys- ja viilennystilanteissa sekä ainutlaatuinen sisäilma. Koska laite vie vain vähän tilaa, se soveltuu sekä kerros- että pientaloihin.

– Olemme kehittäneet ratkaisua vuoden 2009 voitosta lähtien, ja sille on myönnetty mm. passiivitalosertifikaatti. Emme kuitenkaan jää lepäämään laakereillemme, vaan jatkamme kehitystyötä, sillä innovatiivisuus on meille elinehto, Kalela toteaa.

Lue lisää www.solardecathlon.fr.

Tietoa Solar Decathlonista

  • Kilpailu järjestetään vuosittain vuorotellen Euroopassa ja Yhdysvalloissa.
  • Kilpailun tavoitteena on keskittyä maailman energiahaasteisiin.
  • Kaksikymmentä joukkuetta korkeakouluista eri puolilta maailmaa kamppaili tänä vuonna upeimman ja energiatehokkaimman, kestävään energiaan perustuvan talon suunnittelusta ja rakentamisesta.
  • Joukkueille jaettiin pisteitä kymmenessä lajissa, ja voittajaksi tuli suurimman yhteispistemäärän saanut joukkue.
  • Tämän vuoden kilpailun voitti Team Rhône Alpes, johon tanskalainen Nilan A/S kuului. Tämä oli kolmas kerta, kun Nilan oli mukana voittajajoukkueessa.

Lue lisää www.sdeurope.org.

Tietoa Nilan A/S:stä

  • Nilan A/S on vuonna 1974 perustettu perheyritys.
  • Nilan kuuluu maailman johtaviin ilmanvaihto- ja lämpöpumpputekniikan osaajiin.
  • Nilanin kehitys-, tuotanto- ja myyntitoiminnot sijaitsevat saman katon alla.
  • Yritys on edustettuna lähes kaikissa Euroopan maissa, ja sen palveluksessa on 250 työntekijää.

Lue lisää www.nilan.dk.

Kuvamateriaalit

Kuva 1, 424,71 Kt, 1024 x 679 px
Maailman johtaviin ilmanvaihto- ja lämpöpumpputekniikan osaajiin kuuluva Nilan oli Madridissa järjestetyn energiatehokkaaseen rakentamiseen keskittyneen kilpailun voittajajoukkueessa. Kuvassa on voittajatalo.
Kuva 2 – 3,14 Mt, 3000 x 4000 px
Voittajien edustajat Nilan A/S:n johtaja Torben Andersen, Team Rhône Alpesin tekninen päällikkö Laurent Tochon ja Nilanin vientijohtaja Peter Sønderskov.
Kuva 3 –  2,98 Mt, 3253 x 5485 px
Nilanin Compact P vie tilaa vain jääkaapin verran ja toi ratkaisevat voittopisteet Comfort-lajeissa.

Lisätiedot

Operatiivinen johtaja Teemu Kalela, Nilan Suomi Oy, sähköposti: teemu@nilan.fi, puhelin: +358 40 726 0507.